Kategorier
Bygg & Renovering

När är det dags för en trapphusrenovering i Malmö?

När är det egentligen dags för en trapphusrenovering i Malmö? Är det när trapphuset börjar ser slitet ut eller bör man göra en renovering med jämna mellanrum?

Det kan vara svårt att avgöra när det blivit dags för en trapphusrenovering i Malmö. Många trapphus utnyttjas dagligen av flertalet personer och det är lätt att missa i vilket skick trapphuset egentligen är. Som det vanedjur människan är kan man lätt passera små brister i ett trapphus varenda dag och ändå inte tänka på dem.

Inte förrän problemen blir så stora att de stör vardagen brukar de boende i ett flerfamiljshus i Malmö slå larm om att en trapphusrenovering är på sin plats. En trasig hiss eller en lös ledstång i trappan är nämligen inte något trevligt att mötas av varenda dag. Denna typ av funktioner måste vara intakta för att boende ska kunna nyttja sitt trapphus till fullo.

Just trasiga hissar har en tendens att locka fram mycket ilska hos de boende i en fastighet. Särskilt den som bor högt upp i huset kan få stora bekymmer om hissen går sönder. Det är allt annat än roligt att släpa flera matkassar eller en stor barnvagn flera trappor upp till sin lägenhet. För att frakta sådant på ett smidigt sätt behövs en väl fungerande hiss.

Viktigt att inte glömma en trapphusrenovering

För att slippa stå där med ett sunkigt trapphus är det viktigt att då och då inventera skicket på trapphuset. Man bör se över alla funktioner och försäkra sig om att allt verkligen fungerar. Det är till exempel lätt att notera att hissen gett upp, men även elinstallationer och lås i ytterdörrar måste vara i gott skick för att allt verkligen ska vara till belåtenhet.

De flesta flerfamiljshus i Malmö har någon typ av förvaltare som tar hand om denna typ av göromål. Trots att man anlitat en sådan bör man dock vara uppmärksam på skicket på sin fastighet. Förvaltaren kan missa saker som den som bor i huset noterar när hen befinner sig i trapphuset.

Ser man något avvikande i trapphuset och märker att ytterdörrens lås inte fungerar som det ska eller noterar att hissen ofta står still kan det vara läge att som boende i huset påtala detta. Kanske är det dags för en trapphusrenovering för att få bukt med bekymren. En ordentlig upprustning i Malmö kostar förvisso fastighetsägaren en hel del, men denna kostnad finns det ofta avsatt pengar för. Alternativt kan den bekostas av höjda hyror.

En ordentlig avstämning innan trapphusrenovering i Malmö

I arbetet med att säkerställa att det verkligen är en renovering som behövs bör förvaltaren undersöka hela trappuppgången. Ibland är nämligen problemen inte synliga för blotta ögat. Elinstallationer som blivit föråldrade kan ställa till mycket i ett trapphus men vara svåra att upptäcka.

Det kan också vara så att det kanske räcker med en mindre uppfräschning i stället för en fullständig renovering. Kanske räcker det med ny färg på väggarna och en ny, modern, ytterdörr för att få till ett säkrare och snyggare trapphus. Ett trapphus där det är lätt att trivas och där man på ett säkert sätt kan ta sig till och från sin lägenhet.

Om det gått lång tid sedan den senaste renoveringen är det dock oftast klokt att ta sig an ett trapphus i grunden. Ibland finns det faktiskt pengar att spara genom att modernisera utrymmet med en ny typ av hiss eller nya armaturer som inte drar speciellt mycket ström. Hela tiden kommer det ut nya lösningar för trapphus som gör det enklare och säkrare för alla som bor i flerfamiljshus.

Läs mer information och tips för dig på webbplats: storkhousing.se