Kategorier
Mätning

Vibrationsmätning av säkerhetsskäl 

Vanliga vibrationer upplevs oftast inte som obehagliga. Men det finns vibrationer som är farliga. För att kontrollera detta kan man göra en vibrationsmätning.

Olika typer av vibrationer kan uppstå i ens vardag. Men ofta är det inget man stör sig på. Det kan vara från basen när musiken spelas på en hög volym. Det kan även vara från dörren om den råkar smällas igen lite för hårt. Eller när någon köksmaskin står och arbetar. Det är helt ofarligt både för människan och för byggnaden. 

Något som kan vara mer irriterande är tvättmaskiner och torktumlare, det är ofta därför de är placerade i särskilda rum. Både för att de väsnas, men även för att de kan vibrera. Det är fortfarande ingenting farligt med det, trots att det kan vara jobbigt. Men det kan komma till en gräns där det blir farligt. Men detta sker oftast när det handlar om stora maskiner. 

Då kan det krävas att man gör en vibrationsmätning. På så sätt får man reda på hur kraftig vibrationen är och om det är för mycket. Det är svårt att tänka sig att det ska kunna vara skadligt, men det kan det. Både för människor, byggnader och bilar. 

Undvik skador med vibrationsmätning

Det kan vara tecken på skada eller obalans i maskinen om den vibrerar för mycket. Därför kan det även av den anledningen vara en fördel att få reda på det. Ingen maskin ska vibrera så mycket att det är skadligt för människor och byggnader. 

När man gör en vibrationsmätning börjar man med att placera ut sensorer för att mäta vibrationerna. Var de placeras löser det företag som har anlitats för att utföra mätningen. Det är viktigt för att allting ska bli rätt. Därefter samlar man in den data som blir när man har utfört den. 

Sedan går proffsen igenom informationen för att se hur kraftiga vibrationerna är och om det är en fara för någon. De ser snabbt om det är något som avviker från hur mycket en maskin ska ge ifrån sig. När allting är analyserat kan man sen åtgärda det som behövs för att få bort vibrationerna. 

Här nedan kan du hitta mer information för dig om vibrationsmätning
Webbsida: vibrationsmätningar.se