Kategorier
Bygg & Renovering

Planering är nyckeln för en lyckad lägenhetsrenovering

En lägenhetsrenovering är ett stort projekt – framförallt om det rör sig om en helrenovering – som kräver en hel del planering. Och planeringen är ett mycket viktigt steg i det hela. Ju noggrannare man är i sina förberedelser av en renovering ju effektivare blir arbetet (och det slutgiltiga resultatet blir bättre).

Till att börja med blir det klart snabbare och dessutom är risken att man ångrar sig och behöver göra om delar av arbetet betydligt mindre. Det är extremt frustrerande att behöva börja om från början med något och dessutom kan det bli mycket koststamt. Med bra planering sparar man således både tid och pengar, som man kan lägga på annat.

Få hjälp med en lägenhetsrenovering i Stockholm

Men alla heminredningsprogram som poppat upp på TV de senaste åren till trots – alla känner sig inte bekväma med att planera en lägenhetsrenovering på egen hand. Som tur är finns det hjälp att få den fronten, om man inte själv har en tydlig bild av hur lägenheten ska se ut. Rör det sig om en lägenhetsrenovering i Stockholm står inredningsarkitekterna och homestylingkonsulterna i princip på kö för att få hjälpa till.

En bra inredningsarkitekt kan hjälpa dig på en mängd olika områden:

  • De hjälper dig att optimera planlösningen i lägenheten.
  • De ordnar ljussättningen. Mycket viktigt för trivseln.
  • De är experter på compact living och kan hitta utrymme och ytor som du inte trodde fanns. Detta är ett område där deras kompetens verkligen kan göra stor nytta för många lägenhetsinnehavare.
  • Smakråd vad gäller vilka färger man ska ha i de olika rummen i lägenheten. Du får hjälp med att skapa ett bra helhetsintryck i ditt hem.
  • De hjälper dig att hitta rätt möbler, om du skulle behöva hjälp med det. Det kan vara svårare än man tror att hitta en snygg och praktisk lösning på den fronten.

Att anlita professionell inredningshjälp är dock relativt dyrt och för många är det helt enkelt inte värt pengarna. För någon som bor i Stockholms innerstad eller i vattenläge kan det dock vara en bra investering som höjer lägenhetens värde på lång sikt. Annars är det mer en lyx man kan unna sig om man har råd.

Ta hjälp av student

Det finns dock betydligt billigare hjälp att få. Många studenter på design- eller arkitekthögskolor är beredda att hjälp till med renoveringsprojekt mot en blygsam ersättning (i vissa fall kan det till och med hända att de gör jobbet gratis). Detta eftersom de behöver projekt att bygga upp en arkitektportfölj med. En student har förstås inte samma kompetens som en erfaren arkitekt, men det kompenserar de ofta med en hög ambitionsnivå och ungdomlig entusiasm.

Det är förstås viktigt att man ger tydliga instruktioner så att de inte skenar iväg och blir allt för experimentella med sin design (något studerande kan ha en tendens att göra).

Vår erfarenhet är dock att de som studerar tar mycket seriöst på en här typen av uppdrag och att det är ett upplägg som brukar fungera mycket väl för alla inblandade parter. Kanske kan du få tips om vilken elev som passar bra för ditt uppdrag av någon som jobbar på den aktuella skolan.