Asbestsanering görs i Stockholm för att få bort den farliga asbesten från hus och hem. Den kan orsaka sjukdomar och besvär i bland annat luftrör och lungor.
Det är inte vem som helst som får utföra asbestsanering. För att arbeta med farligt material måste man först få tillstånd från Arbetsmiljöverket. En särskild utbildning finns för alla som vill arbeta med material som asbest. Där får man lära sig hur man bäst skyddar sig i sitt arbete.
Det är inte bara den som utför arbetet utan även den eller de som leder arbetet med asbest om behöver gå denna utbildning. Allt för att försäkra sig om att alla inblandade har rätt inställning och rätt förutsättningar för att förhindra att de själva eller andra i närmiljön utsätts för fara.
Innan man förstod hur viktigt det var att skydda sig från dammet som asbest innehåller var det många som fick ner det i lungorna, vilket i flera fall orsakade lungcancer. Det är ju inte så trevligt att få det som följd av att man jobbar. Bättre då att vara extra försiktig och använda skyddskläder när man är igång.
Asbestsanering i Stockholm innebär att man byter ut gamla fasader
Eftersom man genomför asbestsanering i Stockholm så fort det är möjligt, kommer man på detta sätt att förhindra att det uppstår cancer i onödan. Då anlitar man utbildade yrkesmän så att inga människor behöver andas in gammalt damm vilket finns i asbestskivorna.
Det är dammet som är det farliga i den här kråksången. Det är inte själva fasadplattorna som kanske många tror. Dammet är det som frigörs när man bryter upp gamla asbestskivor från husen. Det var också det som virvlade runt när man tillverkade dem en gång i tiden.
Det asbestmaterial som bryts upp från husens fasader vid sanering kan egentligen få lov att sitta kvar så länge som huset används. Det finns ingen lag som säger att man måste ta bort det. Därför kan man här och där fortfarande se hus med dessa plattor på. Det är dock inte så många kvar mot vad det har varit.